Nienhuis si AMI

Dr. Maria Montessori, în munca sa de început din 1907 din San Lorenzo, a observat că cei mai mici dintre copii erau atraşi în mod deosebit de materialele de dezvoltare senzorială. Copiii foloseau aceste materiale în mod spontan, independent, în mod repetat şi cu o profundă concentrare. Prin aceste activităţi spontane, aceştia se transformau, dobândind un profund sentiment de satisfacţie interioară.

„Metoda Montessori se bazează pe activitatea spontană a copilului care apare chiar din interesul pe care copilul îl are pentru un material.”

Plecând de la această descoperire iniţială, după mulţi ani de observare, de experimentare şi de erori, Dr. Maria Montessori şi fiul său Mario, au mers mai departe în a crea o gamă întreagă de materiale Montessori. Cu scopul ca materialele să aducă un beneficiu optim, acestea trebuie prezentate copilul în etapa potrivită din dezvoltarea sa de către un educator Montessori specializat. Materialele permit apoi copilului să se angajeze în activităţi auto-ghidate şi cu un anume scop. Materialele sunt aspectuoase şi atractive şi sunt aranjate într-o manieră ordonată şi accesibilă.

„Toate materialele trebuie să se afle într-o ordine atentă, frumoase şi lustruite, în perfectă stare. Nu trebuie să lipsească nimic, astfel încât copilului să îi pară întotdeauna noi, complete şi pregătite pentru a fi folosite.” Nienhuis Montessori este autorizat oficial pentru a produce materiale Montessori în concordanţă cu planurile de execuţie ale AMI. Aceste planuri descriu în detaliu ce standarde şi ce condiţii tehnice trebuie să îndeplinească toate materialele.